ALAR: ASOCIATIA LIGA ALBANEZILOR DIN ROMANIA
      Home : Arhiva revistei Drita / Prietenul Albanezului : Contact
HOME CINE SUNTEM COMUNITATE REVISTA DRITA GRUPUL SERENADA EDITURA PRIVIREA JURIDIC CONTACT
 
Bucatarie albaneza - 50 de retete traditionaleBucataria albaneza are un specific bine definit, adaptat conditiilor locale. Vom gasi aici numeroase mancaruri pe baza de peste si fructe de mare. Ca la orice popor la care zootehnia ocupa un loc important, o mare parte din gastronomia albaneza utilizeaza carnea de miel, de oaie, de capra si de vitel (mai putin pe cea de porc). Legumele si fructele sunt, de asemenea, la mare pret, ca si ingredientele exotice, tropicale. Branzeturile si celelalte sorturi de lactate ocupa, la randul lor, un loc de frunte pe masa albanezului. Dulciurile, cu unt, miere, nuca, fructe, creme si foietaj sunt la mare cinste. Exista, in Tara Vulturilor, la fel ca si la noi, la romani, bucate de toate zilele (pe baza de fasole alba, de praz, de cartofi, de ceapa si de multe, multe alte legume), dar si feluri simandicoase, preparate pentru mesele festive, petreceri s.a.m.d.

Istoria agitata a acestui popor si-a pus amprenta nu numai pe destinul sau national, ci si pe cultura sa materiala, inclusiv pe bucataria sa. Cei cinci sute de ani de ocupatie turceasca au influentat covarsitor bucataria albaneza. Vom gasi, asadar, aici carnuri si legume preparate in stil oriental: sarmale si chiofte, chebab si pilaf, baclavale si siropuri. Bucataria italiana a lasat la randul ei „urme“ adanci; la fel si cea balcanica. In ultimii 15 ani, Pizza Hut, McDonalds, Sheriff’s s.a. au pus oarecum in umbra arta gastronomica locala, mai ales printre tineri. Si totusi, de la cea mai modesta gospodina si pana la marile restaurante, bucatele traditionale figureaza in orice meniu.

In acest volum, aparut la editura „Privirea“ a Asociatiei Liga Albanezilor din Romania, ne propunem sa prezentam celor interesati un numar de retete traditionale albaneze. Unele dintre ele sunt usor de preparat, altele, ceva mai dificil. Toate sunt, insa, delicioase si merita sa fie incercate. Retetele au fost traduse din lucrari de specialitate albaneze.

  Alte titluri Editura Privirea


O ANTOLOGIE A POEZIEI ALBANEZE
Luan Topciu, Renata Melonashi-Topciu
Povestiri de la lacul albastru
MITRUSH KUTELI - traducere de Renata si Luan Topciu


Drumul sperantei
Marius Dobrescu
Ne va uni iubirea
Oana Manolescu
Comoara lui Mitana
Marius Dobrescu
Pacea din noi
Oana Manolescu

 
 
 
| HOME | CINE SUNTEM | COMUNITATE | PRIETENUL ALBANEZULUI | GRUPUL SERENADA | EDITURA PRIVIREA | JURIDIC | CONTACT |

© 2006-2018
ASOCIATIA LIGA ALBANEZILOR DIN ROMANIA.
by Anadeea Advertising