ALAR: ASOCIATIA LIGA ALBANEZILOR DIN ROMANIA
      Home : Arhiva revistei Drita / Prietenul Albanezului : Contact
HOME CINE SUNTEM COMUNITATE REVISTA DRITA GRUPUL SERENADA EDITURA PRIVIREA JURIDIC CONTACT
 
Personalitati albaneze


In Romania au trait si muncit mati personalitati ale vietii politice, sociale si culturii albaneze.


In anii 1920 traiau aici cei care aveau sa devina personalitati ale culturii in Albania: liricul Lasgush Poradeci, poetul Mihail Grameno, poetul Asdreni, prozatorul Mitrush Kuteli, poetul Aii Aslani, diplomatul Nik Perna, poetul si prelatul Fani Stylian Noii - cel care a devenit arhiepiscopul albanezilor din America. El a tinut si prima slujba la biserica "Dintr-o zi" in Bucuresti, biserica ortodoxa data in folosinta, intre anii 1912-1947, albanezilor din Romania.

Membrii de onoare ai comunitatii albaneze din Bucuresti au fost: B.P. Hasdeu, academicianul V. Urechia, mai tarziu Tache Ionescu si Dimitrie Butculescu. Si, rugat de catre conducatorii comunitatii albaneze din Bucuresti, Nicolae Iorga a scris prima istorie a poporului albanez, in limba franceza.

La inceputul secolului XX s-a infiintat la Bucuresti si o Scoala Normala de baieti care pregatea invatatori pentru Albania, cu predare in limba albaneza, la internatul din strada Principatele Unite.

La inceputul secolului XX, comunitatea albaneza din Bucuresti era cea mai puternica organizatie a diasporei albaneze. Ea organiza diferite festivitati, adunari, baluri si folosea beneficiile pentru plata acestor reviste, a personalului Scolii Normale, ajutorarea batranilor etc.

La 5 noiembrie 1912, sosesc la Bucuresti Ismail Qemali - deputat de Berat la inalta Poarta si Luigj Gurakuqi - doi dintre viitorii intemeietori ai Albaniei moderne. La intalnirea desfasurata la hotelul Continental in prezenta conducatorilor comunitatii albaneze din Romania, a fost hotarata proclamarea independentei de stat a Albaniei la data de 28 noiembrie 1912, ceea ce s-a si realizat in orasul albanez Vlora (orasul natal al lui Ismail Qemali), in prezenta delegatilor coloniei albaneze din Romania si in fata adunarii populare cu delegati de pe tot teritoriul albanez.

In timpul regimului comunist, comunitatea albaneza din Romania s-a destramat intrucatva. O buna parte din membrii ei murisera in timpul razboiului sau se intorsesera in Albania, Macedonia, Kosovo. O alta parte emigrase in America si Turcia. De altfel, orice forma de organizare a fost interzisa incepand din 1953 - pana in 1989.

Au creat pentru cultura romaneasca si universala albaneza: scriitorul Victor Eftimiu; actorul Chirii Economu; medicul Ibrahim Themo - cel care a ridicat nivelul sanitar al Dobrogei; arhitectul Stavru Opari; profesorii Nicolae Djamo si Lucia Djamo Diaconita; medicii Anastase Opari, Theodor Economu; Nikola Nacio, Tanti Economu; Mircea Dumitriu - campion european la yachting etc.

Fac cinste astazi culturii si sportului in Romania, albanezii: Cornel Stavru - nume de referinta in opera romana, tenor; poetul Cezar Ivanescu; dramaturgul Vlad Zografi (fiul lui Nicolae Djamo); pictorul si campionul national (2004) de yachting Vlad Dumitriu; scriitorii Kopi si Ardian Kycyku etc. 
  Comunitatea Albaneza

PUTERE, IMAGINE, SUSTINERE

Partener cu poporul roman alaturi pasim, sa cuprindem permanent juramantul onest, pentru a primi mandatul acesta ca sa putem ramane mereu aproape unii de altii, pentru o bucata de paine mai buna, un serviciu stabil, presarate cu raze de soare ce patrund in vietile noastre comune.

Comunitatea albaneza din Romania

Prezenta albanezilor pe pamant romanesc este atestata documentar abia in anul 1595 cand, conform raportului semnat de catre agentul Giovanni de Marini Poli catre consilierul imperial Pezzen la 14/24 martie, se semnaleaza venirea de la Cervenavoda a 15.000 de albanezi cu familiile lor, care au cerut ingaduinta domnitorului Mihai Viteazul sa se aseze in Tara Romaneasca Romaneasca si dintre care circa 1500 au intrat in oastea lui Mihai.

Personalitati albaneze

In Romania au trait si muncit mati personalitati ale vietii politice, sociale si culturii albaneze.

 
| HOME | CINE SUNTEM | COMUNITATE | PRIETENUL ALBANEZULUI | GRUPUL SERENADA | EDITURA PRIVIREA | JURIDIC | CONTACT |

© 2006-2018
ASOCIATIA LIGA ALBANEZILOR DIN ROMANIA.
by Anadeea Advertising